"Naši analytici takmer dva roky pracovali na tom, aby identifikovali
jednotlivých podnikateľov, ktorí prevádzkujú činnosť v oblasti
cukrárskej výroby načierno, v rozpore s platnou legislatívou.
Analyzovali sme veľkosť ich objednávok i hodnotu dodávok tovarov ku
konečnému spotrebiteľovi. Ročne tieto aktivity pripravia štát o zhruba
12 miliónov eur," povedal predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Upozornil, že nelegálne prevádzky neplatia odvody, dane, poistné a
ostatné poplatky, na čo doplácajú poctiví cukrári a pekári. Takéto
prevádzky podľa neho nedodržiavajú potravinárske a hygienické predpisy a
keďže nie sú kontrolované, tak sa stávajú aj rizikom pre spotrebiteľov.
Prieskum zväzu odhalil, že najčastejšie používali čierni predajcovia na
narodeninové či detské torty lacné nelegálne farbivá z Číny, ktoré by
hygienici na trhu EÚ nepovolili. Zväz preto podnikol kroky a požiadal
štátne orgány, aby takíto predajcovia boli zaznamenávaní a preverovaní.
Okrem koláčov a sladkých dezertov sa podľa SZPCC na sociálnych sieťach
nelegálne predávali aj obložené chlebíčky, jednohubky, mäsové špeciality
či hotové jedlá. Kupujúci za tieto produkty často zaplatili oveľa
vyššiu sumu ako od legálnych výrobcov potravín. Lapšanský spresnil, že
tieto jedlá sú označené ako domáce, tradičné alebo poctivé, čím pôsobia
dôveryhodne a ich predaj je tým jednoduchší.
Nelegálny predaj zákuskov sa podľa prieskumu objavil v každom regióne na
Slovensku. Napríklad v Novom Meste nad Váhom je takmer 40 nelegálnych
podnikateľov, ktorí predávajú zákusky a iné sladké špeciality. V
Námestove je ich dokonca 60.